Olen ollut aina huono merkkipäivien kanssa. Niin omien, perheenjäsenten kuin ystävienkin. Ennen niistä minua säntillisesti muistutti edesmennyt sisareni, mutta viime vuosina olen joutunut selviytymään oman muistini varassa. Kalenterin vuosiluku huomautti, että olen aloittanut yritykseni kahdeksan vuotta sitten. Syvempi tarkastelu osoitti, että tuo päivä, jolloin olen saanut viranomaisen leimat virallisen yrityksen perustamiseksi, on maanantaina 12.11. Uuden viikon alku markkeeraa siis jo kahdeksaa vuotta oman polkuni kulkemista. Tästä artikkelista tulee nyt monin verroin henkilökohtaisempi, mutta ilman elämäni vuoristorataa ei oltaisi tässä pisteessä, tarinaan jäisi leijonan kokoisia aukoja ja kysymysmerkkejä.

 

Synkästä myrskystä takaisin valoon henkilökohtaisessa elämässä

Paljon mahtuu kahdeksaan vuoteen. Niin hurja määrä ihania ihmisiä, toinen toisiaan hienompia pukuja, projekteja, kiitollisia halauksia. Olen saanut paljon, nähnyt, kokenut valtavasti, elämäni on muuttunut täysin siitä, millaista se oli yrityksen perustamisen aikoihin.  Olen toisaalta myös joutunut luopumaan paljosta, työintohimoni maksoi yhden avioliiton ja on ollut aikoja, jolloin seinät ovat nousseet jokaisella rintamalla. Menetin lähes koko perheeni kahden vuoden sisällä, lamakausi runteli alaa ja siinä sivussa minuakin. Muutin kolmesti niin ateljeen kuin kodinkin, päätyen toiseen kaupunkiin. Oli hetkiä, kun hääpukujen suunnittelu tuntui vaikealta. Ihmisten onni tuntui niin tuskalliselta katsoa.

Kuva Mikaela Holmberg

En kuitenkaan ole ollut pimeydessä rypijä koskaan. Olen opetellut uudelleen elämään, valoon, nostamaan silmät kohti tulevaa ja hymyilemään sille vastaan. Mieluummin nauran vastoinkäymisille kuin itken. Olen pitänyt itseni avoimena uudelle, aktiivisesti hakenut uutta tietoa ja oppia, uusia tilanteita. Rakkaus hääpukuihin syttyi uudestaan voimakkaampana kuin aiemmin, intohimoisemmin kuin koskaan. Liekö vaikuttanut elämääni saapunut taiteilijapersoona, joka sai vastahankaisuuteni taitettua  – ja nykyään kutsun häntä aviomieheksi ja lapseni isäksi. Kai tämä meni sitten ihan oikein? Sitä paitsi minua on lahjottu toinen toistaan ihanimmilla asiakkailla. Kun lähes jokainen ovesta sisään tuleva on iloinen ja innoissaan, se väkisinkin tarttuu.

Oman nahan luonti

Cersei -puku, kuva Ninka Photography

Yritys kantaa virallisesti edelleen nimeä Revelations – osa sen aikaista firman slogania ”Revelations for Lovers, Rockers & Rebels.” En ollut silloin vielä valmis tulemaan esiin suoraan omalla nimelläni, ja silloin liikkeessä myytiin vielä myös kansainvälisiä merkkipukuja. Nelisen vuotta sitten, tämän taipaleen puolivälissä havahduin siihen, että en ole enää sama ihminen kuin aloittaessani Hämeenlinnassa 2010, enkä kyennyt enää asettumaan Revelations -nimen taakse hyvällä omallatunnolla. Merkkipuvut olivat tipahtaneet pois valikoimasta, omat mallit olivat vallanneet niiden tilan.

Kaipasin  näyttää enemmän omalta itseltäni, jotta sinä näkisit myös, mikä mitä minä olen. Mitä Aurora -puvut myös ovat. Osa minusta on kääriytynyt aina jonnekin osaa puvusta. Jonnekin sinne sisuksiin, päärmeiden alle ja muotoleikkausten sisään. Oli vahva tunne siitä, ettei vielä oltu nähty puoliakaan siitä, mitä osaan ja kykenen.

Oli jälleen peiliinkatsomisen paikka. Kuulehan nainen,sinulla on hyvä ja vahva nimi, sanoin kuvajaiselleni. Miksi et käytä sitä? Miksi et tee mallistoa, joka on muhinut sisälläsi jo vuosikaudet ja odottanut ulostuloaan. Enää ei saa piileksiä yleisnimen takana, nyt on astuttava itse parrasvaloihin ja annettava peloille kyytiä. Tämä oli se nimi, jonka voin allekirjoittaa ja jonka takana voin seisoa vahvasti ja itsevarmasti. Pistin konseptin uusiksi ja Aurora Collection syntyi 2015.

 

Miten tästä eteenpäin?

Ensimmäinen mallisto nähtiin 2016 keväällä ja loppu on lähihistoriaa. Häät -lehti nosti malliston Carla -puvun kansikuvakseen, voitin Vuoden Hääpukusuunnittelijan tittelin ja vuosi tähdentyi vielä monilla linnanjuhlien puvuilla, sekä Limited Editionin Laura -pukuni äänestettiin vuoden toiseksi kauneimmaksi hääpuvuksi Häät.fi yleisöäänestyksessä.  Vahvaa signaalia siitä, että tein täysin oikean ratkaisun.

Viime vuonna tein ammattilaisyhteistyötä Hämeen Ammattikorkeakoulun muotoilun kolmannen vuosikurssin opiskelijoiden kanssa ja synnytysosastolla viimeistelemäni Delovely -mallisto sai muotonsa ja ensimmäiset versionsa heidän käsissään. Saksassa ammattilaisten European Bridal Weekillä mallisto sai ansaitusti huomiota ja nyt 2019 morsiamet ovat päässeet tutustumaan siihen lukuisilla eri messuilla ja alan medioissa.

Kulunut vuosi on mennyt maltillisen rauhallisesti, kun olen opetellut yhdistämään yritteliään taitelijaminäni äitiminääni. Matka on ollut välillä onnistumisien, kompuroinnin, onnen, ajan ja unenpuutteen sekoitusta. Hämmästyksekseni moni kolleega on tullut ihmettelemään mistä ihmeestä löytyy energiaa ja aikaa siihen kaikkeen, mitä olen saanut tehtyä. Rakkaudesta omaa lajia kohtaan? Elämässä on nyt hurjasti valoa, sekä yksityisen että työn puolella, ja suorastaan sykin uuden inspiraation kanssa. Luvassa on uusia malleja, uutta mallistoa ja vähän erilaisia ovienavauksia.

En halua lapseni joskus tulevaisuudessa sanovan, ettei tunne minua, koska olin aina töissä. Tämän vuoksi tulen ottamaan vuodelle 2019 huomattavasti vähemmän uniikkien pukujen mittatilauksia kuin aiemmin, koska haluan olla välillä myös jälkikasvuni kanssa kotona. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä omien pukutoiveiden kanssa.

Vuoden hääpukusuunnittelija 2018 finaalin ihanat mallini. Kuva Anna Primavera

Ensimmäiset kahdeksan vuotta, näin haluan ajatella. Tulevaisuuden ajatteleminen hieman huimaa jalat maassa haaveilevaakin. Olen jo nyt saavuttanut suuren osan siitä, mitä olen asettanut itselleni alunperin tavoitteeksi. Unelmat on tehty tavoitettaviksi, mutta niiden eteen täytyy tehdä kovasti töitä ja olla lannistumatta, vaikka välillä tuulisi vähän tupaankin. Aurinko kuitenkin nousee aina lopulta. 

Pysy matkassani vielä toiset kahdeksan vuotta ja näet aivan uuden stoorin.  Ehkä olet jo osa sitä?