Nainen nimen takana

Aurora Raiskinen vietti lapsuutensa Helsingissä Aleksanterinteatterin ja Savonlinnan oopperajuhlien kulisseissa orkesterin harjoitellessa teoksiaan. Isä oli viulisti, joka otti pienen tyttärensä mukaan kaikkialle, jännittävään maailmaan samettisten esirippujen taakse. Oopperalapsuus antoi rakkauden näyttävyyteen, melodraamaan ja pauhaavaan musiikkiin. Leikit ja piirustelu lavasteiden ja pukujen seassa antoivat ensisysäyksen kiinnostuksesta ammattiin. Nykyään oikeat elämäntarinat ovat parasta inspiraatiota.

Äidin aikoinaan kokoamat filmitähtileikekirjat puolestaan muovasivat moninaista naiseuden kuvaa. Viisikymmenluvun valkokangaskaunottaret; Sophia Loren, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor antoivat mallin feminiinisyydelle, ja heidän mielipiteitään kuunneltiin, uskottiin. Antoivat he muutakin, hengen, voiman ja asenteen Aurora- puvuille. Nämä supernaiset eivät odottaneet prinssiä pelastuksekseen, vaan tarttuivat itse toimeen, antoivat äänensä kuulua nykyistä miehisemmässä maailmassa.

Voimakkaat naiset ovat olleet myös muualla Auroran asennemaailmaa luomassa. Ikuisena sarjakuvien fanina erityisesti seikkailevat agentit Modesty Blaise ja (Valerian ja) Laureline ovat antaneet oman kipinänsä suunnittelun linjoille. Fantastiset maailmat, sadut ja erityisesti keskiaikaa henkivät myytit tuovat mukaan oman sävynsä.

Teatteripukusuunnittelu kiehtoi pitkään, mutta jo opiskeluaikana saatu Suuren Käsityölehden järjestämän hääpukusuunnittelukisan toinen sija ja erityismaininta vahvistivat suunnan morsius- ja juhlapukujen maailmaan.

Filmitähtileikekirjojen kaunottaret opettivat moninaista naisellisuutta: rohkeutta, uskoa omaan tekemiseen ja silti voi olla näyttävä.

Koulutus ja kokemus

Aurora Raiskinen on tunnettu erityisesti näyttävistä, uniikeiksi mittatilauksena valmistetuista ilta- ja juhlapuvuistaan, sekä vartaloa kauniisti muokkaavista korseteistaan. Suunnittelijan pukuja on nähty jo vuosien ajan esiintymislavoilla, gaaloissa ja linnan juhlissa, näyttelyissä ja satojen elämänsä tärkeimpiä juhlia viettävien yllä.

Korsetteja hän on valmistanut pioneerimaisesti yli toistakymmentä vuotta, muovaten naisten vartalon linjoja taidokkaalla kaavoituksella ja ammattitaidolla. Aurora -valmispukumalliston ihanasti istuvien pukujen kaavoitus on myös hänen kättensä jälkiä.

Koulutukseltaan hän on muotoilija/ vaatetusalan artenomi ja valmistunut Wetterhoffilta (nykyinen Hämeen Ammattikorkeakoulu) 2002. Tämän lisäksi hän on opiskellut avoimessa Taideteollisessa korkeakoulussa teatteripukusuunnittelua ja kouluttautunut tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoon 2012. Aurora on myös ollut vuosia mukana kouluttamassa monia opiskelijoita ja harrastajia alan saloihin.

Aurora valittiin ensimmäisenä Vuoden Suomalaisen Hääpukusuunnittelijan kisan 2016.

I would rather die of passion than boredom

– VAN GOGH